El Dia Internacional dels Museus (18 de Maig) ha caigut en plena desescalada pel coronavirus i els equipaments culturals han plantejat diverses propostes virtuals per celebrar-ne l’efemèride. Molts dels grans museus de la ciutat han decidit fer una visita virtual per les seves instal·lacions explicada pels experts dels equipaments a través de les xarxes socials.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el web Dia Internacional dels Museus amb les propostes que presenten els museus de la ciutat durant aquesta jornada.

Us convidem a celebrar el Dia Internacional dels Museus, una jornada que per primera vegada tindrà només format virtual. Visites en línia, entrevistes, concursos i jocs són només algunes de les moltes propostes digitals que els equipaments culturals de la ciutat han preparat perquè participeu en la celebració, que tindrà lloc a partir del 18 de Maig i durant els dies posteriors.

En aquesta ocasió, els museus commemoren el seu dia amb una jornada de portes obertes especial. Els seus equips l’han reinventat i l’han transformat en virtual per recordar-nos la importància d’aquests espais com a centres de cultura, de recerca, d’innovació i de coneixement col·lectiu. Avui, comparteixen el patrimoni a través de pantalles amb la voluntat que en breu el pugueu tornar a gaudir de prop als vostres museus.

Dia Internacional dels Museus

Amb aquesta iniciativa, els museus de la ciutat se sumen a la campanya del Dia Internacional dels Museus que organitza el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de 1977, aquest any sota el lema “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, així com a l’acció de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona “Obrim Finestres”.

A més a més, us deixem un llistat de diferent museus de la ciutat que ofereixen continguts en les diferents xarxes socials, per poder gaudir des del sofà, tot esperant a la seva pròxima reobertura.

FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA

La Pedrera celebra el Dia Internacional dels Museus amb una visita a l’edifici a través d’Instagram Live a les 12 h del migdia (@LaPedrera_Barcelona). La Fundació Catalunya La Pedrera se suma a la celebració del Dia Internacional dels museus i ofereix una visita oberta a tothom. La conservadora de l’edifici farà una visita a un dels espais museístics de l’edifici d’Antoni Gaudí dilluns 18 de maig a les 12h a través d’Instagram. La Fundació Catalunya La Pedrera han fet una programació en línia per aquests dies de confinament. Des de les seves xarxes socials aniran recuperant xerrades i conferències. També s’hi pot accedir a vídeos per conèixer millor les exposicions programades, com ‘William Klein. Manifest’.

Fundació Catalunya La Pedrera

MUSEU MARÍTIM

A través del seu web, el Museu Marítim ofereix dos enllaços on podeu trobar diverses maneres de conèixer des de casa les seves col·leccions i curiositats. D’una banda, una visita virtual al museu i de l’altra la possibilitat de veure les més de 400.000 obres que tenen. També podeu consultar vídeos sobre l’exposició ‘Vaixells de joguina’ a través del seu canal de Youtube.

Museu Marítim

EL MUSEU D’ARTS ESCÈNIQUES

El Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre incorpora nous fons bibliogràfics i dóna accés en línia a part del seu fons. Es tracta del fons de l’escenògraf i figurinista de teatre, òpera i cinema Isidre Prunés, el fons de la soprano Ángeles Gulín, el fons del col·leccionista dins de l’àmbit operístic Santi Vela, i el fons de l’antic Teatre Regina.

Dipòsit digital del fons del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre

CASA BATLLÓ

La Casa Batlló, situada al número 43 del Passeig de Gràcia, ens ofereix una visita virtual per gaudir d’aquesta creació d’Antoni Guadí amb tots els detalls. També podrem veure els audiovisuals com el mapping que es va fer a la façana el passat mes de desembre.

Casa Batlló

CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA

El CCCB ha penjat al web les conferències que ha anat fent al llarg d’aquestes setmanes com la conferència amb l’escriptor i investigador Stefano Mancuso, pioner en l’estudi de la neurobiologia vegetal, o la xerrada entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión del 16 de març.

Arxiu digital del CCCB

MACBA

El MACBA ha creat un diari de confinament amb visites virtuals a les exposicions del museu i propostes per a tots els públics, per exemple, recomanacions de pel·lícules i llibres per a infantil i primària que proposen Núria Clemares i Mariona Trabal. A més, recuperen els podcast d’artistes que han passat per la ràdio web del MACBA com Daniela Ortiz, que parla sobre colonialisme, monuments per transformar, sistemes de control migratori i activisme.

Recorregut virtual per l’exposició Col·lecció MACBA 31
FONS ÀUDIO #34 – Daniela Ortiz

MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

Penja cada dia a les seves xarxes socials alguna de les peces que formen part de la seva col·lecció. El museu disposa d’un itinerari virtual molt accessible i fàcil d’utilitzar que ens ajuda a descobrir les seves peces a partir de temàtiques, per exemple, descobrir el paper de les dones en l’art o il·lustradores de literatura infantil. I també ens proposa al repte de crear obres d’art a casa, us animeu?

Itineraris Virtuals

FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA

Foto Colectania virtual proposa una sèrie d’activitats virtuals, per exemple, el dijous 14 de maig a las 19h i per l’Instagram de Foto Colectania, la fotògrafa Isabel Muñoz paralarà amb Pepe Font de Mora, director de la institució. Si voleu podeu gaudir de les converses amb Alberto García-Alix, Gervasio Sánchez, Txema Salvans, Laia Abril, Jordi Esteva, Juan Manuel Castro-Pietro o Carlos Spottorno des d’aquest enllaç.

Canal de YouTube Foto Colectania

A més, és poden consultar els nous continguts sobre l’exposició ‘Daido Moriyama: A Diary’, del mestre japonès de la fotografia al carrer, Premi Hasselblad 2019. #FotoColectaniaEnCasa

‘Daido Moriyama. A Diary’

MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA

El Museu d’Història de Catalunya ens ofereix exposicions en línia de diferents temes històrics des de l’Edat Mitjana fins al món contemporani, per exemple, podem fer un recorregut interactiu per la seva exposició permanent i descobrir les principals èpoques i personatges que han conformat la història de Catalunya. A més, a les xarxes socials difonen les darreres col·leccions que han entrat al museu i la història d’alguna de les seves peces més representatives.

La memòria d’un país

MUSEU OBERT

El portal museuobert.cat permet la visualització i difusió de les col·leccions de museus sobretot aquells que potser no disposen de les seves col·leccions en línia.

Museu Obert

MUSEU DEL DISSENY

El Museu del Disseny proposa un recorregut virtual per les seves exposicions permanents a través de la tecnologia de Google Street. I també l’exposició virtual ‘El cos vestit’ amb més de 100 objectes, documents, gigafotos i exposicions en línia. Podeu descobrir el vestit de cort francès (1760), la famosa creació de Marià Fortuny i Henriette Nigrin, Delphos, o el vestit Cua de paó de Balenciaga de 1958. Des de les xarxes socials del museu ens proposen tota classe d’activitats també pels més petits.

Una visita (virtual) al Museu

FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

Nubart i la Fundació Antoni Tàpies us ofereixen el contingut de l’audioguia de les exposicions Antoni Tàpies. Teatre, Antoni Tàpies. Certeses sentides i Antoni Tàpies. L’àcid és el meu ganivet. Des de casa, podeu fer un recorregut per algunes de les obres que hi ha exposades actualment al museu a través d’imatges i de pistes d’àudio. La fundació també ens proposa consultar les fitxes ‘Sobre Tàpies‘ per als més petits. I també gaudir dels més de 150 vídeos al canal de Youtube de la Fundació Antoni Tàpies amb entrevistes a experts, conferències de comissaris i personalitats convidades, performances i recorreguts visuals de les exposicions.

Antoni Tàpies. Certeses sentides

BORN CCM

El Born CCM recupera els podcasts de les conferències del cicle Fake Fictions(s) i també reportatges de les exposicions passades i actuals com ‘Perich 1941-1995. Humor amb ulls de gat’. A més, a través del hashtag #Perichacasa es difonen continguts de l’exposició mentre duri el tancament.

El Born CCM | Cultura en línia

REIAL MONESTIR DE SANTA MARIA DE PEDRALBES

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes ens ofereix recursos didàctics per preparar receptes de cuina, confeccionar un remei medicinal per una monja malalta o ajudar a pintar els murals de la capella de Sant Miquel. ‘Rere els murs del Monastir, 700 anys d’història en femení’ és un projecte de recerca que ens permet apropar-nos al Monastir des dels seus orígens fins al present en línia. Aquesta web interactiva permet fer una visita virtual històrica per la creació del monestir.

Transformacions

ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens ofereix una petita visita virtual per les seves instal·lacions des del laboratori fotogràfic fins als dipòsits on es guarda la col·lecció. I també la darrera exposició sobre ‘Gràfica anarquista. Fotografia i revolución social, 1936-1939’. També us recomanem el reportage que va fer l’Esther Castarnado de l’Àrtic.

Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social, 1936-1939’

LA VIRREINA CENTRE DE LA IMATGE

La Virreina Centre de la Imatge recupera conferències, xerrades, debats i cursos que han realitzat les darreres temporades. Per exemple, la conferència ‘Rellegint Mujeres Libres’, l’homenatge a la revista de l’organització femenina homònima de la CNT.

La Virreina

FABRA I COATS: CENTRE D’ART I FÀBRICA DE CREACIÓ

Aquest centre d’art contemporani recupera les vuit sessions del seminari ‘Amor per a què? Canviar l’amor per canviar-ho tot?’, vinculades a l’exposició ‘Kao malo vode dlanu’ (Com una mica d’aigua al palmell de la mà), un projecte de Mireia Sallarès, guardonada aquest any amb el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi a millor projecte artístic per part de l’Associació Catalana de Crítcs d’Art. El centre d’art recupera materials multimèdia d’activitats, xerrades i conferències que anirà penjant els propers dies.

Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani

HISTÒRIA DE BARCELONA

El servei d’arqueologia de Barcelona ens apropa la història de la ciutat amb Bàrcino en 3D i passejar per la Barcelona romana. I des del Museu d’Història de Barcelona també ens ofereixen el museu en digital amb un recorregut per la història de la ciutat a partir de la seva cartografia, veure les col·leccions en línia o un tour virtual per ‘Hagadàs Barcelona’, una exposició sobre els llibres que contenen el ritual del sopar de la Pasqua jueva.

Servei d’Arqueologia de Barcelona

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ

La Fundació Joan Miró ha creat el projecte digital ‘Miró a casa’ que pretén inspirar amb l’art de Joan Miró, informar sobre projectes del museu i despertar la creativitat a casa a través d’un seguit de jocs i activitats, per exemple, Miró en joc, Llegir Miró, Play Miró i La història d’una gràfica.

Miró a Casa

FUNDACIÓ SUÑOL

A través de l’apartat d’activitats del web, la Fundació Suñol ofereix una selecció de continguts vinculats a la nostra història. Entre altres, proposen una visita virtual a la residència de Josep Suñol Soler, ideada específicament per Josep Lluís Sert com una casa-museu. També hi trobem material videogràfic i informació d’exposicions anteriors, com per exemple un itinerari visual per l’obra de Luis Frangella (2011) o Escultura/Objecte (2012).

Fundació Suñol

MUSEU PICASSO

El Museu Picasso ha tancat les portes com la resta d’institucions museístiques de la ciutat, però ofereix contingut des del seu web i xarxes socials, per exemple, un seminari en línia amb continguts del congrés que van organitzar el 2017 o informació de les peces de les seves col·leccions. A més, pots visitar els patis del museu per conèixer aquests espais emblemàtics.

Museu Picasso

MUSEU EGIPCI DE BARCELONA

El Museu Egipci de Barcelona ofereix la possibilitat de visitar la seva col·lecció d’art faraònic des del sofà de casa i així veure faraons com Ramsés II o Cleòpatra VII amb només un clic.

Visita virtual gratuïta al Museu Egipci de Barcelona

MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA

El MCNB ens ofereix conèixer el fons patrimonial, científic i documental que ha format al llarg de més de 125 anys d’història. I també un catàleg 3D per veure espècimens originals de les col·leccions, posant-les a l’abast de tothom. Les imatges 3D ens permeten una visualització completa d’un carni d’una àguila pescadora o un cèrvol.

BioExplora

VISITMUSEUM

Visitmuseum posa al teu abast el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya. Pots accedir a una informació completa sobre 244 museus, centres d’interpretació, jaciments i espais visitables. Visitmuseum ofereix una presentació de l’equipament, un recorregut pels àmbits temàtics i informació sobre les peces més destacades.

Visitmuseum

GAUDÍ

Només amb un ordinador i connexió a internet podem fer una visita per alguns dels monuments més visitats de Barcelona, com la Sagrada Família i la Casa Batlló.

Visita virtual – Sagrada Família

Visita virtual – Casa Batlló

GOOGLE ARTS AND CULTURE, EL GRAN MUSEU VIRTUAL

Una eina per visitar museus de forma virtual és Google Arts and Culture, en què podem trobar vídeos 360º per conèixer per dins des del transbordador espacial del Discovery o ‘La cova’, de Chauvert, l’obra d’art més antiga de la humanitat i, així, fins a 1.200 museus i arxius de tot el món. Les possibilitats són il·limitades i 15 dies de confinament són pocs per poder descobrir tot el que ens ofereix una de les aplicacions virtuals més potents en l’àmbit digital.

Google Arts & Culture

MUSEUS VIRTUALS A ESCALA ESTATAL

Museu del Prado (Madrid)
Museu Reina Sofía (Madrid)
Museu Arqueològic Nacional (Madrid)
Museu Sorolla (Madrid)

MUSEUS VIRTUALS A ESCALA INTERNACIONAL

A escala internacional hi ha molts museus que permeten accedir a les seves instal·lacions de forma virtual:

Gallerie degli Ufizzi (Florència)
Museu del Vaticà (Romà)
Museu Louvre (París)
Museu Britànic (Londres)
National Art Gallery (Washington)
Fundació Monet (Giverny)
Van Gogh Museum d’Amsterdam (Ámsterdam)