Els feminismes són un moviment social que fa segles que lluiten per aconseguir i consolidar els drets de les dones. Tot i els avenços, encara vivim en una societat patriarcal que fomenta i normalitza la desigualtat entre dones i homes en tots els àmbits de la vida.

Per això aquest 8 de març, cal continuar reivindicant la igualtat efectiva de dones i homes.

Amb aquest recull hem volgut visibilitzar la feina d’algunes dones que han fet història i que en la majoria dels casos han passat molt desapercebudes.


EL 8 de MARÇ 

Dia Internacional de les Dones


Una mica d’història

Amb la revolució industrial, bona part de la població femenina va començar a treballar com assalariada. Però això no les va eximir de continuar com responsables de la cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques.
Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals.

Origen del 8 de març

En l’origen del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, han destacat diversos fets, com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, que van decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les males condicions laborals. Aquesta seria una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets.
No va ser fins l’any 1977, Nacions Unides declarava el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones i la Pau internacional.Francesca Bonnemaison

Barcelona 1872 – 1949
Pedagoga, escriptora i promotora de l’educació femenina popular catalana

Fundadora de la biblioteca popular de la dona, va crear un espai on elles podien aprendre, en la mesura del possible, els ensenyaments de la universitat, una institució en la que les dones tenien prohibida l’entrada.

Emilia Coranty

Barcelona 1862 – 1944
Artista

De les primeres dones a matricular-se a la Llotja, l’escola d’arts i oficis de Barcelona. La seva preocupació fou sempre proporcionar a les dones la possibilitat de rebre una formació artística de qualitat.

Josefina Torrents

Barcelona 1902 – 2006
Nedadora

Una de les estrelles del Club Natació Barcelona. També feia curses de muntanya, esgrima i hoquei. Va fundar el Club femení i d’esports.

Mari Pepa Colomer

Barcelona 1913 – 2004
Aviadora

La primera dona catalana en tenir el títol oficial de pilot.
Per aconseguir experiència professional i demostrar que estava al mateix nivell que la resta de pilots, tots homes, participà en diversos concursos de pilots amateurs entre ells, el Concurs d’Aviació de Cardedeu, en aquella època molt reconegut en el món de l’aviació civil.

Malala Yousafzai

Pakistan 1997
Activista i premi Nobel de la Pau

Activista pels drets humans. EL 2014 va guanyar el premi Nobel de la Pau, sent així la premiada més jove de la història.

Marie Curie

Polònia 1867 – 1934
Física i química

Pionera en el camp de la radioactivitat i la primera dona en rebre un premi Nobel en dues categories (física i química).
Va ser la primera persona en suggerir la radiació com tractament pel càncer.

Rosa Parks

Estats Units 1913 – 2005
Activista social

Activista social contra la segregació racial.
Va ser la primera dona a refusar cedir el seu lloc de l’autobús a un home blanc. Amb aquesta acció es va iniciar una revolució de protesta a favor dels drets civils de les persones afroamericanes.

Rosalind Franklin

Londres 1920 – 1958
Química i física

Experta mundial de la tècnica de difracció del Raig X. Va contribuir de manera molt important en la comprensió de l’estructura de l’ADN, aconseguint una de les imatges més nítides de la doble hèlix de l’ADN.
Sense les seves troballes no es coneixeria el genoma humà ni l’enginyeria genètica.

Ada Lovelace

Anglaterra 1815 – 1852
Matemàtica i escriptora

La primera programadora de la història i la primera persona del món en descriure un llenguatge de programació.
Va publicar un seguit de notes on descrivia el primer algoritme destinat a ser processat per una màquina. Les firmà només amb les seves inicials per por de ser censurada pel simple fet de ser dona.

Valentina Tereshkova

Rússia 1937
Pilot, enginyera, cosmonauta i paracaigudista militar

Als 26 anys es va convertir en la primera dona astronauta, després d’un vol espacial de 70 hores i 48 voltes a l’orbita de la Terra.
Des d’aleshores, moltes altres dones han realitzat missions a l’espai exterior, però cap més ho ha fet en solitari.

Clara Campoamor

Madrid 1888 – 1972
Advocada, escriptora, política i defensora dels drets de les dones

La primera dona a ser diputada al Parlament. Va ser clau per instaurar el vot de la dona.
Va lluitar per aconseguir la no discriminació per raó de sexe, per la igualtat jurídica dels fills i les filles nascudes tant dins com fora del matrimoni, pel divorci i pel sufragi universal (vot femení).
El 31 d’octubre de 1931, va aconseguir la igualtat de drets electorals de l’home i de la dona a l’estat espanyol.

Hedy Lamarr

Viena 1914 – 2000
Actriu i inventora precursora de la Wi-Fi

Actriu mítica del cinema estatunidenc va ser també inventora, coneguda amb el nom de Hedy Kiesler Markey.
Amb el seu amic George Antheil, va registrar la patent d’un sistema de comunicacions en el que se basa bona part de les tecnologies actuals. Com ara els sistemes de posicionament per satèl·lits, les comunicacions de la llançadora espacial amb la Terra, i recentment en els enllaços sense fil Wi-Fi.

Gertrude B. Elion

Nova York 1918 – 1999
Farmacòloga, bioquímica i professora

Premi Nobel de Medicina l’any 1988.
Va ser la primera persona en crear un medicament capaç de destruir un virus.
Va crear diferents fàrmacs que van fer possible el trasplantament d’òrgans. I altres tant importants com: el primer tractament contra la leucèmia infantil, la gota i l’herpes.

Coco Chanel

França 1883 – 1971

Va marcar un abans i un després en el món de la moda.
Amb el seus dissenys sempre va tenir la intenció de facilitar la vida a les dones. Fins a aquell moment, una dona que s’arreglava havia de portar grans barrets i cotilles cenyidíssimes amb les que gairebé no podien respirar. Ella les va alliberar de tot això amb el disseny de robes molt més còmodes, de línies rectes i senzilles que també eren elegants.

Kathryn Bigelow

California 1951
 Directora de cine, guionista i productora estatunidenca

En 90 anys d’història dels Oscar, només cinc cops s’ha nominat una dona en la categoria de millor directora. I només una ha aconseguit guanyar: Kathryn Bigelow.

Elisabeth Eidenbenz

Suïssa 1913 – 2011
Mestra, infermera i fundadora de la Maternitat d’Elna

Convertí un palauet abandonat a Elna en una llar de maternitat. Amb l’esclat de la II Guerra Mundial, es va veure obligada falsejar la identitat de moltes dones per burlar la llei que impedia acollir persones refugiades polítiques. Aproximadament, salvà uns 800 infants.

Amb la fi de la guerra es dedicà a la reinserció laboral femenina, tornà a exercir de mestra i ensenyà a llegir a moltes dones analfabetes, en la majoria de casos, de famílies desestructurades.