Avui tenim a l’abast des del sofà de casa visitar pràcticament qualsevol racó del món i els museus no són una excepció. Podem gaudir de l’art sense aglomeracions amb els museus virtuals, veure sols peces com La Gioconda, al Museu Louvre de París, la col·lecció de Dones artistes del MNAC o una visita per la Sagrada Família. De fet, ara mateix, aquesta és l’única manera perquè els grans museus estan tancats al públic per culpa del coronavirus, la quarantena i el confinament. Així doncs, us deixem una guia perquè feu una visita per les seves col·leccions i recursos digitals.

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Penja cada dia a les seves xarxes socials alguna de les peces que formen part de la seva col·lecció. El museu disposa d’un itinerari virtual molt accessible i fàcil d’utilitzar que ens ajuda a descobrir les seves peces a partir de temàtiques, per exemple, descobrir el paper de les dones en l’art o il·lustradores de literatura infantil.

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Museu Picasso

El Museu Picasso ha tancat les portes com la resta d’institucions museístiques de la ciutat, però ofereix contingut des del seu web i xarxes socials, per exemple, un seminari en línia amb continguts del congrés que van organitzar el 2017 o informació de les peces de les seves col·leccions. A més, pots visitar els patis del museu per conèixer aquests espais emblemàtics.

Museu Picasso

Museu Egipci de Barcelona

El Museu Egipci de Barcelona ofereix la possibilitat de visitar la seva col·lecció d’art faraònic des del sofà de casa i així veure faraons com Ramsés II o Cleòpatra VII amb només un clic.

Museu Egipci de Barcelona

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El MCNB ens ofereix conèixer el fons patrimonial, científic i documental que ha format al llarg de més de 125 anys d’història. I també un catàleg 3D per veure espècimens originals de les col·leccions, posant-les a l’abast de tothom. Les imatges 3D ens permeten una visualització completa d’un crani d’una àguila pescadora o un cérvol.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

El CCCB ofereix la conferència amb l’escriptor i investigador Stefano Mancuso, pioner en l’estudi de la neurobiologia vegetal, per “streaming” dijous 18 de març a les 18.30 h, a través del web del CCCB. I ja ha penjat la conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión del 16 de març. En un context d’emergència sanitària i restriccions a la vida col·lectiva, l’escriptor i assagista italià Alessandro Baricco parla des del seu confinament sobre aquesta situació inèdita i les seves conseqüències en l’àmbit global.

Conferència Stefano Mancuso

Conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona

El MACBA ha creat un diari de confinament amb visites virtuals a les exposicions del museu i propostes per a tots els públics, per exemple, recomanacions de pel·lícules i llibres per a infantil i primària que proposen Núria Clemares i Mariona Trabal. A més, recuperen els podcast d’artistes que han passat per la ràdio web del MACBA com Daniela Ortiz, que parla sobre colonialisme, monuments per transformar, sistemes de control migratori i activisme.

MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Gaudí

Només amb un ordinador i connexió a internet podem fer una visita per alguns dels monuments més visitats de Barcelona, com:

La Sagrada Família

La Casa Batlló

Google Arts and Culture, el gran museu virtual

Una eina per visitar museus de forma virtual és Google Arts and Culture, en què podem trobar vídeos 360º per conèixer per dins des del transbordador espacial del Discovery o ‘La cova’, de Chauvert, l’obra d’art més antiga de la humanitat i, així, fins a 1.200 museus i arxius de tot el món.

Museus virtuals a escala estatal

Museu del Prado (Madrid)
Museu Reina Sofía (Madrid)
Museu Sorolla (Madrid)

Museus virtuals a escala internacional

A escala internacional hi ha molts museus que permeten accedir a les seves instal·lacions de forma virtual:

Gallerie degli Ufizzi (Florència)
Museu del Vaticà (Romà)
Museu Louvre (París)
Museu Britànic (Londres)
National Art Gallery (Washington)