Portar una vida saludable i evitar el sedentarisme i els excessos pot reduir el risc de desenvolupar malalties neurodegeneratives i a retardar-ne la progressió.
Però què podem fer per a mantenir sa el nostre cervell?

  1. Mantenir actiu el cervell i afavorir la reserva cognitiva com: llegir, escriure, participar en jocs de taula, aprendre un nou idioma o a tocar un instrument musical…
  2. Potenciar les relacions socials i afectives evitant la incomunicació i l’ aïllament social, participant en activitats de grup, col·laborant amb entitats o associacions , o conversant amb amics, coneguts, etc.
  3. Evitar l’ estrès i tenir una actitud positiva davant la vida. El riure pot ser el millor aliat.
  4. Practica exercici moderat diàriament i evita el sedentarisme. Bé sigui mitjançant la pràctica d’ un esport o realitzant un o dos passejos diaris d’ almenys 30 minuts.
  5. Seguir una dieta equilibrada, evitant l’ excés de pes. La dieta mediterrània tradicional és la ideal per al cervell, perquè és baixa en sucres refinats i en greixos saturats, però rica en verdures, fruites i peix. Tampoc es recomana abusar de la sal.
  6. Evitar el consum de tòxics com l’alcohol i el tabac per prevenir un bon nombre de malalties.
  7. Dormir amb un son de qualitat i amb una durada adequada d’ entre 7 i 9 hores.
  8. Controlar els factors de risc vascular, com la tensió arterial, la diabetis o la hiperglucèmia . La hipertensió és el principal factor de risc de malalties cerebrovasculars com l’ ictus, però també per a moltes altres malalties neurològiques.
  9. Prevenir les situacions de risc protegint el cervell contra les agressions físiques de l’ exterior i evitant les situacions que puguin suposar un risc d’ accident.

Les persones que viuen aïllades tenen un risc d’ experimentar pèrdua cognitiva a mesura que es fan grans que aquelles que tenen un contacte social freqüent.

Així ho revelen les investigacions que s’estan fent en aquest àmbit, com la del neurocientífic David Bartrés-Faz, investigador associat a l’Institut Guttmann.

La SEN (Societat Espanyola de Neurologia) recomana mantenir hàbits beneficiosos per al cervell des d’edats primerenques amb l’objectiu no només de cuidar aquest òrgan, sinó per tenir una major probabilitat d’envellir sense seqüeles neurològiques.