S’acosta un dels dies més assenyalats de l’any a casa nostra: la Diada de Sant Jordi. Acostumats a carrers plens de flors i parades de llibres, l’adaptació de la festivitat l’any passat segur que se’ns va fer estranya a tots.
Enguany, que pot ser Sant Jordi recupera alguna de les seves característiques més importants, és interessant aprofitar-ho per reflexionar al voltant de la mateixa i d’aquelles pràctiques que podem introduir per intentar fer una festivitat més sostenible.

LLIBRES

Llegir és una de les activitats més plaents i relaxants. I regalar un llibre a una persona estimada és un acte d’amor i intimitat ben profund. Malgrat això, són poques les vegades que reflexionem sobre la indústria del llibre i les seves conseqüències: Cada any s’imprimeixen milers de llibres per acostar-nos meravelloses històries, però no tots s’imprimeixen en paper reciclat o provinent de fustes sostenibles. A més, moltíssims no s’arriben a vendre i acaben a les escombraries. Això fa que s’utilitzin uns recursos limitats (energia, paper, tinta) per béns que no es consumiran mai.

Per això, una de les opcions més sostenibles per consumir llibres és fer-ho comprant-los de segona mà. Al Districte de l’Eixample tenim l’històric Mercat de Sant Antoni, on tots els diumenges podem trobar llibres de segona mà i restes d’estoc.

També podem acostar-nos a una de les botigues de Llibre solidari, un projecte de l’obra social Sentit Solidari i amb el qual ajuden a finançar la resta de projectes. A les seves botigues podem trobar un munt de títols perfectes per regalar, evitant la generació de nous llibres i col·laborant amb projectes socials.

Una altra opció per consumir llibres de manera més sostenible és gràcies a les noves tecnologies, que ens permeten llegir en format virtual sense haver de comprar els llibres físics i, per tant, estalviar tota l’energia i recursos que es gasten en fabricar-los, així com la seva gestió un cop que es transforma en residu.

ROSES

Un altre dels elements més característics de Sant Jordi són, sens dubte, els milers de roses que es regalen aquell dia. Però, igual que amb els llibres, poques vegades li donem una volta a les implicacions que té el nostre model de consum.

Moltes de les flors que comprem provenen de països llunyans, on es cultiven sense gaires restriccions mediambientals o laborals. Aquest és un dels motius pels quals poden oferir-les a preus tan baixos: salaris ridículs per les treballadores, que gairebé sempre són dones; ús de l’aigua abusiu en detriment de l’ús per part de les poblacions locals o pels cultius de menjar,… A més, durant el trajecte s’utilitza una gran quantitat d’energia per poder refrigerar-les i d’evitar que es marceixin.
Per tant, si volem comprar roses de manera sostenible haurem de vigilar una mica.

Una primera opció pot ser comprar rosers sencers, que puguem tenir en un bon test o trasplantar-los. D’aquesta manera, les roses es mantindran molt temps i podem veure florir la planta cada any!

Si aquesta opció no és possible, sempre podem buscar aquelles roses amb alguns dels certificats que garanteixen uns paràmetres de sostenibilitat: si busquem el segell “Cultiu aquí” podrem comprar roses produïdes a Catalunya i col·laborar amb els productors locals. Malauradament, el volum anual d’aquestes roses no passa del 6%.

Altres certificacions de produccions no locals són, per exemple, Florverde o EUEcolabel, que garanteixen produccions sostenibles i responsabilitat social amb les treballadores i les seves comunitats.

Per últim, sempre us podeu decantar per opcions molt originals que diverses entitats promocionen fa anys: roses fetes amb materials reutilitzats com càpsules de cafè, tela o paper.

Escolliu la que escolliu, us convidem a rebutjar les cintes i embolcalls de plàstic: les flors ja són prou maques per a embolicar-les amb plàstic!

Si voleu més informació sobre el consum responsable de llibres i roses, us convidem a passar per l’activitat oberta organitzada per l’Aula Ambiental Sagrada Família i l’Espai Consum Responsable el dilluns 19 d’abril a la pèrgola de l’Aula (Lepant, 281) de 10:30 a 13:30 i de 16:30h a 19:30h.

Més informació: 👉 aulambiental.org