L’Ajuntament posa a disposició de les entitats i xarxes comunitàries vint equipaments de proximitat com a casals comunitaris per a la lluita veïnal contra la crisi. Els casals de barri seran punts logístics amb material d’autoprotecció i informàtic, espais físics per a reunions, suport organitzatiu i econòmic i relació directa amb els serveis socials municipals.

En el procés de desescalada del confinament, Barcelona aposta de manera decidida per potenciar el teixit social i comunitari que des del primer moment ha fet front a la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19. Amb aquest nou model s’innova en la coproducció de polítiques socials a partir de la col·laboració público-comunitària amb l’objectiu d’enfortir el teixit social, associatiu i les xarxes veïnals més enllà de la pandèmia de la Covid-19.


La inversió per a l’adequació dels vint equipaments, que estaran operatius ja aquest mes de juny, és de 365.000 euros.

Vint casals oberts ja aquest mes de juny

La iniciativa dels vint casals comunitaris es posa en marxa aquest mateix mes de juny, coincidint amb la reobertura dels equipaments al públic en el procés de desescalada i amb una priorització centrada tant en els barris més afectats per la crisi com alhora mantenir una distribució per tot el territori. Aquest mes, a l’Eixample operaran com a centres de referència l’Espai 210 (Sagrada Família) i l’Espai Veïnal Calàbria 66 (Sant Antoni). En una segona fase, l’objectiu és poder ampliar la xarxa de casals fins a un total de 30 equipaments a tota la ciutat.

Col·laboració entre els Centres de Serveis Socials i les xarxes comunitàries

Els Centres de Serveis Socials han accelerat el treball conjunt amb les entitats arrelades al territori per tal de compartir coneixement i experiències en els diferents àmbits d’intervenció social.

En aquest sentit, els casals comunitaris permetran establir equips de treball permanents entre els equipaments i el personal dels serveis socials municipals per facilitar la detecció i atenció compartida i col·lectiva de les necessitats dels veïns i veïnes vulnerables.

A més del suport material i logístics, els casals comunitaris disposaran de petits fons per a despeses imprevistes de les xarxes de fins a 1.500 euros mensuals per centre.