Compra a prop. Som comerç. Fem Barcelona

El comerç de proximitat i els mercats municipals omplen de vida els barris. Els comerciants saben què necessites i com ho vols en cada moment. Sempre paren bé l’orella per adaptar-se a tu. Arran de les mesures de prevenció contra la covid-19, molts d’ells van haver d’abaixar la persiana. Ara toca tornar-los a visitar. Estaran encantats d’atendre’t. El comerç de proximitat fa ciutat!

Un comerç de proximitat que no s’atura mai

Amb el pas dels anys, Barcelona ha anat consolidant un model comercial i de mercats municipals basat en els valors de la proximitat, la responsabilitat i la sostenibilitat. Gràcies als més de 61.000 comerços i als 43 mercats de la ciutat, els carrers de Barcelona són plens de dinamisme. Agrupats en els eixos comercials, les associacions i els gremis, tots treballen junts per oferir-te cada dia un servei millor.

Però, als seus mostradors i prestatges, no només hi pots trobar allò que necessites. També són un sector compromès amb la ciutat i l’entorn. Els valors que cultiven cada dia fan de Barcelona una ciutat activa, responsable i oberta a tothom. Els botiguers i les botigueres enforteixen la cohesió dels barris i ajuden a crear-hi vida social, potencien la reducció de la petjada mediambiental apostant per la venda de productes locals de qualitat i col·laboren activament en un munt d’iniciatives solidàries.

Un comerç emprenedor, innovador i digital

Pàgines web, botigues en línia, màrqueting digital, xarxes socials… Sabies que cada vegada són més els establiments comercials de la ciutat que han fet el salt al món digital? Volen posar els seus productes i serveis al teu abast i que et sigui ben còmode i senzill gaudir-ne.
Per acompanyar-los en el seu procés de transformació digital, la Direcció de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa posa a la seva disposició serveis de suport, assessorament, formació i finançament.

Un comerç amigable i compromès amb l’entorn

El carnisser que et saluda cada vegada que passes per davant de la seva parada, la farmacèutica que et pregunta com es troba la teva mare, la llibretera que sap quins són els teus llibres preferits…

Darrere el taulell dels comerços i de les parades dels mercats de Barcelona hi trobaràs sempre persones disposades a escoltar-te i ajudar. Hi són per a tot allò que necessitis. Visitant-los, contribueixes a fer ciutat.

Els comerços de Barcelona tenen cura de les persones grans del barri participant en el projecte Radars, ajuden els nens i nenes que fan servir cada dia els camins escolars i prenen part de la iniciativa iLearnTap, que fa més accessibles els locals a les persones amb autisme.

Un comerç ben format i professionalitzat

Darrere els taulells del comerç de Barcelona sempre hi trobaràs un somriure. De fet, en enquestes que responen ciutadans com tu, l’atenció a les botigues es puntua amb un notable alt: un 7,7 sobre 10.

Així i tot, els comerciants de la ciutat continuen formant-se dia a dia. Saben que la millora constant és imprescindible per augmentar la qualitat del servei que t’ofereixen. Volen satisfer les teves necessitats però també fer-te sentir bé.

Per ajudar-los a seguir progressant, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, posa al seu abast un catàleg amb nombrosos cursos, tallers i càpsules formatives adaptats a les seves necessitats.

Un comerç solidari i connectat amb la ciutat

Els comerciants participen sovint en campanyes solidàries encaminades a ajudar les persones més vulnerables i fràgils del barri. Uneixen esforços amb el sector de la restauració per aturar el malbaratament alimentari; incentiven les bones pràctiques i el respecte al medi ambient participant en el programa “Barcelona Comerç + Sostenible” i fan de prescriptors culturals.

A més, el comerç també busca transmetre els seus valors als més petits i petites de casa. Cada any, les escoles visiten els comerços adherits al programa “El comerç i les escoles” i expliquen l’esforç que dediquen cada dia a cuidar els teus veïns i veïnes. En aquesta mateixa línia, els mercats de Barcelona impulsen el programa “Mengem sa, mengem de mercat”, amb l’objectiu que nenes i nens coneguin els beneficis d’una dieta equilibrada i de la pràctica habitual d’esport.

Un comerç integrador i accessible per a tothom

Els comerços de Barcelona sempre tenen les portes obertes a tothom. Com tu, tenen clar que l’accessibilitat és un dret. Per això treballen activament per eliminar les barreres arquitectòniques i els obstacles que dificulten la mobilitat tant dins com fora de l’establiment.

A més, el comerç de la ciutat té tolerància zero amb el masclisme. L’Ajuntament de Barcelona explica regularment al seu personal com pot ajudar dones que pateixen violència masclista.


I recorda, també, que el comerç de Barcelona està format per botiguers i botigueres provinents de moltes cultures diferents. Aquesta diversitat aporta nous costums que enriqueixen el teixit comercial. A través dels seus negocis, tots contribuïm dia a dia a fer de Barcelona una ciutat dinàmica i oberta.